9. לאן הולך הזבל שלנו ולמה הכי בא לי קומפוסט?
- Dana Gelerter
- 30 באפר׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 1 ביולי 2020
בא לי שיהיה קומפוסט. כן, חלום נישתי ומוזר אבל זה מה שבא לי. כשהתחלתי להתעניין בקיימות, נחשפתי לעולם חדש שלא ידעתי כמה שהוא מהותי - עולם האפס פסולת (יש קבוצת פייסבוק מעולה שאני ממש ממליצה להכנס אליה ולקבל השראה וללמוד Zero Waste Israel - אפס פסולת ישראל - صفر نفايات اسرائيل). רעיון האפס פסולת הוא למעשה להפחית כמה שיותר את הזבל שאנחנו מייצרים, מעבר ללא לצרוך פלסטיק כי זה מזהם, זה ממש להפחית עם הדברים שאנחנו זורקות. לדוגמא: קשים, מקלות אוזניים, נייר סופג, מפיות, נייר אפייה, תבניות אפייה חד פעמיות, כל כלי חד פעמי שיש, צמר גפן, בקבוקים, ספוג ומטליות לשטיפת כלים ועוד, הבנתן את הקטע. מעבר לזה, יש גם את הדברים שהם לא חד פעמיים ואנחנו זורקות, כמו דברים שלא עובדים, שלא בא לנו יותר, שיש חדש, שקנו לנו, שראיתי בצבע אחר.
למה בעצם זבל פוגע בסביבה ולמה קומפוסט זה החלום הקטן שלי? דמיינו את שקית הזבל שלנו שהולכת לפח הירוק, ואז למשאית ומשם...... נעלמת??? לא ולא מתוקות כמו שתותית אומרת, היא לא נעלמת, היא כנראה תגיע באיזשהו שלב לדרום הארץ ולהטמנה, זאת אומרת שיקברו אותה באדמה. יש עיר בגודל גבעתיים בדרום הארץ שהיא הרים של זבל, אז פעם הבאה שנסע לצימר בדרום נעצור להגיד שלום למילקי שזרקנו לפני חמש שנים.
זבל לא טוב בגלל שהוא מוציא רעלים לאוויר, הוא מזהם את מי התהום שמהם אנחנו שותות, זבובים יתושים וחיות אחרות אוכלות אותו ואז הם באים אלינו ועושים אותנו חולות, עולה הרבה כסף לטפל בו והוא גם תופס שטח. אז כן, אפשר למחזר ואפשר לעשות שימוש חוזר אבל אפשר גם להפסיק לקנות דברים שיוצרים הרבה פסולת. לי יש עוד המוןןןןן מה לעשות כדי להגיע למצב של אפס פסולת ובקורונה אני ממש רואה כמה פסולת אנחנו מייצרים בתוך הבית. אבל בינתיים אני חולמת על קומפוסט.
קומפוסט בגדול זה התוצר של מיכל גדול סגור מאוורר ששמים בו את כל הפסולת האורגנית שלנו (שאריות של ירקות ופירות, אוכל שהוא לא בשר או דגים, נייר עץ ועוד) ואחרי כמה זמן, תלוי בגודל הקומפוסט ובעוד כמה דברים הפסולת הופכת לסוג של אדמה! ולא סתם אדמה, אדמה מעולה וטובה. בעצם, הפסולת ״נעלמת״. עיריית תל-אביב-יפו המדהימה פיזרה קומפוסטים ברחבי העיר שאפשר ללכת אליהם עם הפסולת שלנו, חלקם עובדים וחלקם פחות אבל מי שרוצה את מפת הקומפוסטים אני מצרפת בלינק בתגובה הראשונה. וגם, למי שיש רצון להכין קומפוסט יש עוד קבוצה מדהימה קומפוסט להמונים ששם אפשר לקבל הרבה מידע ולשאול שאלות. בנוסף, ביום שלישי הקרוב יש סדנה של החברה לחקלאות עירונית The Association For Urban Farming ששם יסבירו על הקמה ותפעול של קומפוסט בייתי (לינק גם בתגובות)
בינתיים, כשאני הולכת לסופר אני מנסה לקנות דברים עם כמה שפחות פסולת ולכן ירקות ופירות זה תמיד מעולה, ועוגיות עדיף להכין, אבל אם צריך לקנות אז אני אעדיף את העוגיות שהם רק בשקית ובלי מתקן פלסטיק המיותר שמחזיק אותן (ביי רבע לשבע), אני אקנה את הגבינת עיזים שהיא בגוש ולא חתוכה לפרוסות שכל פרוסה מצופה בפלסטיק, ואני אנסה להשתמש בכמה שיותר שאריות ירקות ופירות בשביל צירי מרק וחומצים למיניהן.
פשוט פחות.
בוידאו יש את סיפור הזבל שלנו.
מפת קומפוסטים של עיריית תל אביב
בדקו איפה הקומפוסט הקרוב לביתכן
---------
הפוסט הזה הוא חלק מסדרת פוסטים על קיימות - שהיא התעוזה לדחוק את מרחב האיכפתיות שלנו מעבר למה שהוא היום. בשנה האחרונה אני מתרגלת קיימות, מנסה פתרונות, קוראת, לומדת ומחפשת מידע ורעיונות על איך להיות קצת יותר איכפתית לכדור ולעולם שסביבי. החלטתי שבמשך 30 יום אני אשתף בכל יום צעד אחד קטן שעשיתי לחיים יותר מקיימים וכל זה יהיה תחת ההשאטאג #אנימקיימתעכשיו. אני מצרפת כמה שיותר המלצות ותיוגים לאנשים ונשים בתחום ולהשראות שמצאתי ברשת וגם מחוץ. וכמו בכל סיפור יהיו גם כשלונות בדרך שפחות צלחו אבל שווה ללמוד מהם.
Comments